Какво е Психично здраве?

        Психичното здраве е неразделна част от цялостното ни добруване. Според СЗО (Световната здравна организация) психичното здраве се определя като „състояние на благополучие, при което всеки индивид осъзнава своя потенциал, може да се справи с нормалните жизнени натоварвания, може да работи продуктивно и плодотворно и може да направи принос към себе си или неговата общност. ” Когато имаме стабилно психично здраве, се чувстваме добре в живота. Като хора, за да достигнем състояние на стабилност и баланс, е изключително важно да имаме добро психично здраве. Част от това е осъзнаването и познаването на себе си. Когато психичното ни здраве е стабилно, се чувстваме способни да управляваме ежедневните житейски предизвикателства, които срещаме. Един от начините да поддържаме психичното си здраве е да имате стабилна система за поддръжка и да се виждаме с терапевт всяка седмица. Може да имате тревожни моменти, но можете да работите чрез тях. Когато психичното ни здраве е извън баланс, можем да страдаме от проблеми с психичното здраве или психични заболявания.

Проблеми с психичното здраве

Според NAMI (Национален алианс за психични заболявания), един от всеки пет души в Съединените щати живее с психично заболяване. А милиони хора имат проблеми с психичното здраве и успяват да водят продуктивен живот. Независимо дали управлявате тревожност, депресия, натрапчиво натрапчиво разстройство, ПТСР, злоупотреба с вещества, биполярно разстройство, Гранично разстройство на личността или каквото и да е друго притеснение за психичното здраве, можете да се лекувате и да намерите чувство за баланс, независимо от това, с кое се борите. Ключът е да се лекувате веднага щом разберете какви са вашите проблеми. Някои хора наричат проблемите с психичното здраве като „психични разстройства“ или „психични заболявания“. Стигмата около психичните заболявания е разпространена и хората се колебаят да наричат диагнозни заболявания, защото не искат да признаят, че това е неразположение. Може да почувстват, че има нещо нередно с тях.

Според АПА около 50% от психичните разстройства започват от 14-годишна възраст. 75% от психичните състояния се развиват по времето, когато човек е на 24. Трудно е да се каже дали личността има психично заболяване или психично разстройство по време на юношеството, защото човекът преминава през много промени,както физически така и психични, които включват и промени в настроението. При развитие на психично състояние през тийнейджърските години,шансовете за възстановяване значително се увеличават, когато се лекува през същия период.

Психичното заболяване не е „присъда“.

Въпреки че „психичното заболяване“ може да звучи като отрицателен термин, това е истинско състояние, което хората управляват, и затова в този раздел искаме да ви дадем точна информация за това какво са психичните заболявания и условията на психичното здраве, които хората управляват. Също така искаме да ви разкажем за различни състояния, за които може да се нуждаете от подкрепа и можете да работите с онлайн терапевт, който да управлявате. Много от категориите, които виждате в секцията със съвети, ще ви дадат експертен поглед върху различните състояния, които влияят на психичното здраве. Ако изпитвате трудности да се справяте с тези проблеми, ви предлагаме ви подкрепа. Искаме да ви помогнем да подобрите качеството на живот и да започнете да се чувствате по-добре . Нека да поговорим за някои често срещани проблеми с психичното здраве и психичните заболявания.

 

 

Какво влияе на психичното ви здраве?

Когато работите върху психичното си здраве, е важно да помислите какво влияе върху него отвън и отвътре. Има външни влияния, като вашата среда и вътрешни влияния като вашата генетика и темперамент. Ето някои фактори, които допринасят за психичното здраве, за които можете да прочетете в раздела със съвети.

 

Поведение

Поведението е показател за психичното ни здраве. В секцията за поведение ще научите за поведението, което е продуктивно и за тези, които са нефункционални. Можете да научите как да промените поведението си, така че да можете да получите каквото искате от живота и да спрете да се занимавате с рисково поведение. Ще научите за психичните заболявания, които включват проблемно поведение като симптом и как да се промените.

 

Гняв

Гневът може да бъде симптом на психично заболяване. Гневът е раздел, в който можете да прочетете, ако се борите с проблеми с гнева, някои съвети, които ще ви помогнат да управлявате гнева си. Можете също така да потърсите предупредителни знаци, че може да имате сериозен проблем с гнева и как да разработите стратегии за справяне. Можете да потърсите психични заболявания, които имат гняв като симптом и ако любим човек се справя с проблемите на гнева, можете да научите как да ги подкрепите.

 

Насилие

Когато човек е преживял насилие, това може сериозно да повлияе на психичното му здраве. Насилието е широко разпространен проблем, който изпитват много различни хора и няма само един тип. Различните видове насилие включват емоционално, психическо, икономическо, сексуално насилие над деца и възрастни. В категорията злоупотреба ще прочетете за формите на злоупотреба и какво може да доведе до тях.

 

Разстройство на привързаността

Здравословните привързаности могат да повлияят положително на психичното здраве на човек. Когато в млада възраст не създаваме привързаности, това може да допринесе за проблеми с психичното здраве или психични заболявания. Привързаността започва в младенческа възраст. Научаваме се да създаваме връзки с други хора като бебета и това умение се развива през живота ни. В секцията привързаностт можете да научите за различните стилове на привързване и какви проблеми възникват, когато хората развият нездравословни проблеми с привързаността.

 

Тормозът

Тормозът може да има тежък ефект върху психичното здраве на човек. Той може да причини депресия и понякога да накара човек да сложи край на живота си. Тормозът е сериозно престъпление, при което човек измъчва човек или група хора. В секцията за тормоз ще научите как да дешифрирате, ако сами се тормозите или ако детето ви е тормозено. Ще прочетете за това как възрастните могат да бъдат тормозени и как хората на всяка възраст могат да бъдат жертви на тези престъпления.

 

Любов

Част от поддържането на отлично психично здраве е да се чувстваш обичан. В секцията за любовта ще научите за намирането на любовта и начините да я изследвате в живота си. Може да искате да намерите любов или да поддържате връзка, която имате в момента. Любовта е едно от най-положителните и силни чувства, които хората могат да изпитат. Прочетете как ни влияе и какво можем да направим, за да го запазим.